Vad vi kan göra tillsammans
Gröna möten!
Vi gör skillnad, tillsammans!
Som en del i vårt arbete att skapa en miljövänlig mötesplats,
klimatkompenserar vi för våra heldagsgäster, vi är svanenmärkta och vi sätter ständigt nya och högra milömål för oss själva.
Svanen-certifierad restaurang- och konferensanläggning
Umeå Folkets Hus är en Svanen-certifierad konferensanläggning vilket innebär att vi ständigt jobbar för att minimera vårt klimatavtryck. En stor del av det arbetet är att minska matsvinnet i våra restauranger, ett arbete där även våra gäster kan bidra utan allt för stor insats.
Det du som gäst kan hjälpa till med i vårt arbete är bl.a.
• Meddela ev. specialkost eller allergi i förväg så att vi inte behöver laga dubbla portioner
• Om du inte kan delta, avboka din plats så snart du kan så sparar vi mat
• Sortera dina överblivna papper i vår pappersinsamling som finns på varje våningsplan samt i alla konferensrum
• Sortera dina överblivna organiska rester från fika eller frukt i våra soptunnor märka med ”organiskt matavfall” så ser vi till att dem blir till biogas
Här är några av de åtgärder vi vidtar för minimera matsvinnet i restaurangen:
• Vi erbjuder endast tallriksservering (ej buffé)
• Vi uppmanar er gäster att avboka platser för att inte tillaga för mycket mat
• Menyerna planeras utifrån att eventuella överblivna råvaror ska kunna användas igen
• Vi har övergått till en högre användningsgrad av råvaran och gör sällan puréer eller mos av t ex potatis/rotfrukter utan kan behålla skalet kvar och gör stomp och grovhackade rotsaker till luncherna istället
• Vi mixar stjälkar från grönsaker till smaksatta oljor
• Vi har bytt ut salladstallrikarna mot mindre salladsskålar
• Vi har matkvarnar där matrester kvarnas och sedan blir till biogas
• Inför varje sommar- eller juluppehåll i verksamheten görs speciella menyer för att rensa ut i våra frysar
• Frukt och bär som är övermogna används till smoothies eller i bröd
• Vi har ett digitalt varningssystem kopplat till mobiltelefon för temperaturförändringar i kylar och frysar
• Varulagret inventeras varje månad och datummärkning gås igenom så mat med äldre datum används först
• Noggrann datummärkning på tillagade råvaror