Barnens Hus på Umeå Folkets Hus
Umeå Folkets Hus blir för en dag Barnens Hus…
Med anledning av att vår förening fyller 100 år vill vi bjuda in alla barnfamiljer till en dag där spännande föreställningar är i fokus, tillsammans med lite fika naturligtvis.
Umeå Folkets Hus blir för en dag Barnens Hus…
Med anledning av att vår förening fyller 100 år vill vi bjuda in alla barnfamiljer till en dag där spännande föreställningar är i fokus, tillsammans med lite fika naturligtvis.
Söndagen den 19 januari kl 11.30 slår vi upp dörrarna. Och beräknar vara klara vid 15-tiden. Under den tiden skall vi hinna med tre olika föreställningar, workshop och att fika. Eftersom hela arrangemanget är gratis så kan vi inte garantera platser till de olika föreställningarna utan när lokalen är full stänger vi dörrarna så var på plats i tid om ni vill vara säkra på att få delta.
I pauserna bjuder vi på saft och bullar samt kaffe till de äldre. Hoppas vi ses under en spännande dag i Huset.
Klädställningen
Regina Baumann
”Klädställningen” är en lekfull och poetisk cirkusföreställning. Den bygger på förflyttning mellan galgar och kläder med olika proportioner. Det är en egen liten värld inom ramen av ett ganska begränsat utrymme där relationer skapas till de olika objekten.
Regina, som framför allt är luftakrobat på högre höjder, får med den lägre höjden och helt andra redskap än de ”klassiska luftredskapen” nya förutsättningar som ställer andra krav och öppnar upp för nya kreativa möjligheter. Det är en föreställning som utgår från en fristående “klädställning”. Den kan spelas i många olika slags rum, eftersom det varken krävs riggpunkter eller hög höjd, och kan därför framföras på platser där cirkus vanligtvis inte visas.
Motsatser
Motsatser handlar om att våga prova något nytt eller kanske bara sitta hemma och drömma om det. Våra liv är fulla av motsatser och några av dessa illustreras med hjälp av trolleri, jonglering, skuggfigurer och lindans i en spännande nycirkusföreställning.
I ett svart & vitt rum står han, vilsen och drömmer om att bege sig ut på äventyr, men allting känns läskigt. Ska han våga ta klivet ut, eller är det bäst att leka lite till först? Under lekfulla former utforskas motsatser i ett försök att hitta sitt mod och sitt inre äventyr.
”Motsatser” är en föreställning utan talat språk. Målet är att alla ska kunna ta del av verket, oavsett vilket språk du talar eller vilken bakgrund du har. Efteråt finns det möjlighet att ta del av ett pedagogiskt material vars syfte är att ge barnen enkla redskap för att kunna prata om en kulturupplevelse. Vilka motsatser såg de och varför var just det en motsats?
Arkadia är Svensk Mästare i Scen- och Barntrolleri 2018 & 2022. Han har syns regelbundet på TV och är högaktuell med ett nytt barnprogram på SVT i slutet av november 2023. Han har uppträtt i många länder och sammanhang, däribland i Las Vegas.
Folk – dans och turer om figurer
Dans
Folk – dans och turer om figurer är en filosofisk och humoristisk dansföreställning med tillhörande workshop som har sin utgångspunkt i barnboken ”Folk – främlingar och vänner nån du kanske känner” av Emma och Lisen Adbåge och musikalbumet ”Folk – dikt och toner om personer” av Britta Persson.
I föreställningen förvaltar och förkroppsligar vi verken, och idéer som uppkommit från dessa. Någon begraver sin hamster och någon klipper tånaglarna, någon har ätit upp alla kakor i kakburken och någon klipper lugg hos frisören. Att allt detta händer samtidigt i olika människors liv är en svindlande vacker och bubblande rolig tanke. Det på sitt sätt visar hur storslaget det lilla och det stora i livet är.
Föreställningen gestaltar bokens teman genom att skapa koreografi och kroppsliga skeenden i olika karaktärers parallella möten, krockar och harmoniseringar tillsammans med text och musik. Den dynamiska koreografin är baserad på färger och former från illustrationer samt text och dikter i kombination med valda delar från musikalbumet.
Föreställningen och workshopen bjuder tillsammans på fartfylld dans i kombination med interaktiva ljud- och rörelselekar, dramatisk vardagspoesi och en filosofistund mellan publik och dansare.
Workshop:
Workshopen erbjuds både i anslutning till föreställningen och separat. I den touchar vi tillsammans med eleverna bokens tema från flera olika håll; de är aktivt deltagande utifrån koncept som boken, musiken och dansföreställningen innehåller och skapar även egna arbeten genom dans, bild, musik och dikt. Eleverna får läsa boken, lyssna på och sjunga till musiken samt prova på rörelser från föreställningen.